Datum objave: 31. ožujka 2020.

BRIGA O MENTALNOM ZDRAVLJU ZA VRIJEME IZOLACIJE

Prošlo je već neko vrijeme u kojem svi ispunjavajući svoje društvene obveze ostaju doma u izolaciji. Vjerojatno su svi već pronašli svoje načine funkcioniranja u ovoj neuobičajenoj situaciji. No, iako možda stvari dobro funkcioniraju, poslovi se odrađuju, škola ide dalje, kućanske obveze se obavljaju, ne smijemo zaboraviti da cijela ova situacija predstavlja velik izazov za naše mentalno zdravlje. Stoga u nastavku možete pročitati neke osnovne savjete kako očuvati „zdravu glavu“ u ovim „nezdravim vremenima“.

1. NORMALIZACIJA

U ovakvim vremenima kod ljudi se mogu javiti različiti osjećaji i ponašanja. Nekoga će možda preplaviti tuga, nekoga možda ljutnja. Netko će imati osjećaj da ne može izdržati ovakav način života, dok će nekome ovo biti savršena prilika za druženje s obitelji i obavljanje nekih poslova koje inače nikada ne stigne. No u svemu tome, važno je shvatiti da su strah, nemir, tuga, ljutnja, zbunjenost i drugi cijeli niz emocija i ponašanja, sasvim normalne i zdrave ljudske reakcije na ovu neuobičajenu situaciju.

2. IZVORI INFORMACIJA

Vrlo je važno da ne dopustite da vam razmišljanje o koronavirusu preuzme cijeli dan, nemojte stalno gledati vijesti, čitati članke, objave od prijatelja i sl. Nego si odredite pouzdane izvore informacija koje ćete pratiti. Također je važno da to praćenje bude dva do tri puta dnevno, a ne neprestano. Također bi bilo dobro da ne čitate o koronavirusu čim ujutro otvorite oči nego da dan započnete na neki drugi način, npr. vježbanjem, pijenjem kave, druženjem s ukućanima i sl.

3. SOCIJALNA POTPORA

Iako su upute takve da trebate izbjegavati socijalne kontakte, to ne znači da ih ne možete održavati digitalno. Nazovite roditelje, sestru, prijateljicu, obavite video poziv s dragim osobama, dopisujte se. Održavanje socijalnih kontakata vrlo je važno za očuvanje mentalnog zdravlja.

4. STRUKTURA DANA

Ako se osjećate izgubljeno u ovakvom načinu života, možda će vam pomoći organizacija dana i vremena. Možete s ukućanima dogovoriti i na list papira zapisati kada će u danu biti vrijeme za izvršavanje nekih obveza, kada za zabavu, druženje i sl. Ako već imate uvedenu određenu rutinu, a primjećujete da vam ona trenutno ne odgovara, možda je baš sada pravo vrijeme da ju promijenite.

5. BRIGA O SEBI

Možda čak i najvažniji zadatak za očuvanje svog mentalnog zdravlja je vođenje brige o sebi. To prvenstveno uključuje zdravu prehranu, tjelovježbu i dovoljno sna. No osim ovih univerzalnih zadataka, važno je da svaki dan učinite i nešto za sebe, nešto zbog čega ćete se osjećati bolje, može to uključivati toplu kupku, ciklus meditacije, slušanje glazbe, bilo što što vama odgovara.

Autor članka: Amela Muftić Župan, mag. psych.

Korišteni izvori:

https://mcusercontent.com/c2523f4cbed5f394e2158b43f/files/d92de91b-bf7f-4cf8-86fb-44957ab46970/MHPSS_COVID19_Briefing_Note_FINAL_26_February_2020.pdf

http://zgpd.hr/2020/03/19/kako-sacuvati-zdravu-glavu-i-srce-za-vrijeme-izolacije-karantene/?fbclid=IwAR10r4aGuvMuuOIRvfsaNu96h6KeZCPFf7d6iJUvXhJTJFDPiF7sR8IOBdM

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/coping-with-stress.pdf

Pročitajte još

Skip to content