Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom listopada u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, učeničkim domovima, ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s teškoćama u razvoju i sl. Obilježavanje Dana kruha pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta-učenika i prirode. U školskim prostorima postavljaju se izložbe plodova zemlje iz zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha. Postavljaju se izložbe učeničkih radova (likovne, literarne i dr.), plakati na temu; odnos prema kruhu i plodovima zemlje, biljne vrste određenog područja, poljodjelske kulture naših županija i njihov uzgoj i sl.
Tako smo i mi u našoj školi obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje od 14. do 18. listopada. Učenici su se upoznali s proizvodnim i uslužnim djelatnostima (pekar i pomoćni pekar), s pojmom radnog procesa, s procesom nastajanja kruha (od zrna do kruha). Organizirali smo radionice s učenicima na temu “Od zrna do pogače” i “Plodovi našeg zavičaja”. Pripremali smo kruh, kiflice, suhe kolače, štrudlu od jabuka, hrenovke u tijestu, vafle, slane kekse, pizzu te oblikovali tijesto. Organizirali smo likovne i glazbene radionice, čitali tekstove i pjesme o kruhu i plodovima zemlje, izrađivali plakate te posjetili pekaru i pizzeriju.
Sanja Soldan, Tatjana Miljević